Hop til indhold

Selvom resultaterne af den seneste trivselsmåling i folkeskolen for 4.-9. klasse viser, at eleverne generelt er glade for at gå i skole, taler årets resultater ind i en nedadgående udvikling i folkeskoleelevernes skoletrivsel, som trivselsmålingen har vist siden 2015.

”Det er dejligt, at mange folkeskoleelever generelt er glade for at gå i skole. Men det skal endnu flere være i fremtiden. Med den nye folkeskoleaftale får eleverne flere valgfag og mere valgfrihed, og samtidig letter vi antallet af prøver. Det er alt sammen vigtige tiltag for elevernes trivsel, dannelse og faglige udvikling,” siger børne- og undervisningsminister Mattias Tesfaye.

Elevernes trivsel i folkeskolen måles på en skala fra 1-5, hvor 1 udtrykker den lavest mulige trivsel og 5 udtrykker den højest mulige trivsel. 86,1 procent af eleverne udtrykker høj trivsel, dvs. at deres generelle trivsel er mellem 3,1 og 5. Det er en lavere andel end skoleåret 2022/2023, hvor 87,5 procent af eleverne havde høj trivsel. Tilsvarende er andelen af elever med lavere trivsel, dvs. med generel trivsel fra 1-3 steget fra 12,5 procent i skoleåret 2022/2023 til 13,9 procent i 2023/2024.

Der ses fortsat en aftagende tendens inden for den generelle trivsel, som i 2023/24 ligger på 3,6 på en skala fra 1-5 sammenlignet med 3,8 i 2015/2016.

Figur 1: Generel trivsel fordelt på svarintervaller, 2020/2021-2023/2024.

Note: Generel trivsel for elever i 4.-9. klasse fordelt på svarintervaller. Trivsel i folkeskolen måles på en skala fra 1-5, hvor 1 udtrykker den lavest mulige trivsel og 5 udtrykker den højest mulige trivsel. 

Kilde: Styrelsen for It og Læring

Elevernes trivsel i 4.-9. klasse måles på fire differentierede indikatorer, som danner et gennemsnitligt trivselsmål. De fire mål er faglig trivsel, social trivsel, ro og orden og støtte og inspiration. Ligesom i øvrige år, er trivslen lavest på indikatoren støtte og inspiration og højest på social trivsel. Dog ses den samme nedadgående tendens som for den generelle trivsel for alle fire indikatorer.  

I Aftale om folkeskolens kvalitetsprogram - frihed og fordybelse - er folkeskoleforligskredsen (Socialdemokratiet, Venstre, Moderaterne, Liberal Alliance, Det Konservative Folkeparti, Radikale Venstre og Dansk Folkeparti) blevet enige om at drøfte de af Trivselskommissionens anbefalinger, som har relevans for folkeskolen, herunder kommissionens overvejelser om målingen af børn og unges trivsel, når Trivselskommissionen ultimo 2024 har afleveret sine anbefalinger. 

Trivselsindikationer

Trivselsmålingen afvikles hvert år i perioden fra 20. januar til 20. marts. Der er udarbejdet fire indikatorer på baggrund af 29 af de 40 spørgsmål, som stilles til eleverne på 4.-9. klassetrin samt en samlet indikator for generel trivsel.

  • Faglig trivsel – omhandler elevernes oplevelse af egne faglige evner, koncentrationsevne og problemløsningsevne.
  • Social trivsel – omhandler elevernes opfattelse af deres tilhørsforhold til skolen, klassen og fællesskabet, samt tryghed og mobning. 
  • Støtte og inspiration – omhandler elevernes oplevelse af motivation og medbestemmelse, samt af lærernes hjælp og støtte. 
  • Ro og orden – omhandler elevernes oplevelse af ro og støj i klassen samt klasseledelse. 
  • Generel skoletrivsel – er en samlet indikator bestående af de 29 spørgsmål, som indgår i de fire differentierede indikatorer. 

Trivselsscoren angives på en skala fra 1 til 5, hvor 1 udtrykker den lavest mulige trivsel, og 5 udtrykker den højest mulige trivsel.